niedziela, 25 listopada 2012

Ciastka cd.

Kulki espresso.
3 bialka
250g cukru pudru
cukier waniliowy
1 lyzeczka cynamonu
400g mielonych orzechow laskowych
1 lyzka kawy instant
czekoladowe ziarna kawy

Bialka ubic na sztywno, dodawac lyzkami cukier, nadal miksujac. Troche ubitych bialek odlozyc, a do reszty dodac cynamon, cukier waniliowy i orzechy. Wlozyc do lodowki, pozniej formowac ok. 2cm splaszczone kulki. Do odlozonych bialek dodac kawe, zmiksowac i klasc kleks na kazde ciastko, a na nim polozyc czekoladowe ziarenko kawy. Piec w temp. 130° ok. 15 min.
Ciastka wyciskane





250g masla
250g cukru
kilka kropli esencji waniliowej
2 jajka
440g maki pszennej
szczypta soli

Wszystko dobrze ugniesc, zaladowac szpryce i stawiac kupki na papierze do pieczenia. Piec ok. 12 min. w temp. 180°.


Klasyczne kruche ciasteczka








500g maki pszennej
325g masla
200g cukru
5 zoltek
2 op. cukru waniliowego
1 op. proszku do pieczenia
szczypta soli

Wszystko razem dokladnie ugniesc, schowac na godzine do lodowki. Potem rozwalkowac i wykrawac foremkami ciastka. Dekorowac, jak nam fantazja podpowiada. Piec ok. 12 min w temp. 180°.




Na razie jestem padnieta, jak neptek. Razem z corkami zalozylysmy dzisiaj manufakture ciastkowa w domu. Mam w zamiarze upiec jeszcze jeden rodzaj ciastek, ale moze kiedy indziej.
Z resztki ciasta upieklysmy misia z usmiechem "Pumy". I uszko sie nieco odlamalo. Temu misiu.

14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie :)... A Miś taki rumiany :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygladają. Skorzystam z Twojego przepisu :)
    Dziękuję
    :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, aż mi ślinka pociekła:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. O jej, jak ja lubię takie domowe ciastka... Ale jestem antytalentem kulinarnym, nie dla mnie Master Chef... ;-))) Ani nawet pieczenie ciastek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co Ty, Rzeko, moje dzieciaki od przedszkola pieka ciastka. To wcale nie takie trudne.

      Usuń
    2. To piękne, wspaniałe i niezwykle cenne, że w czasach konsumpcji w każdej sferze życia Twoje dieciaki będą potrafiły same sobie upiec...
      Ja czuję się wdzięczna osobom które pokazały mi trochę tajników pieczenia, to nic trudnego. W brew temu co się wydaje, bo nie diabeł taki straszny jak go malują.

      pozdrawiam

      Usuń
    3. Dokladnie tak! Nawet jesli cos za pierwszym razem nie wyjdzie, nauczy unikac bledow w przyszlosci.

      Usuń
  5. Fajne ciasteczka, lubię to robić i dziś też upiekłam takie z dżemem:) Oczywiście najadłam się ich, bo jakże by było inaczej i znowu jutro nie stanę na wagę. Niech to licho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas do najedzenia sie sluzyly te mniej udane, reszta poszla pod klucz. Z wiezienia zostana zwolnione, kiedy nadejdzie ich czas.

      Usuń
  6. Swoje wypieki to najlepsza rzecz na świecie.Misiaczek uroczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze z resztek ciasta pieczemy cos smiesznego. W tym roku padlo na misia.

      Usuń

Chcesz pogadac? Zamieniam sie w sluch.